
Psykoterapia
Mitä psykoterapia on
Psykoterapian tavoitteena on keskustelun avulla lievittää psyykkistä kärsimystä, tukea psyykkistä kasvua ja kehitystä sekä lisätä valmiuksia ongelmien ratkaisuun.
Psykoterapia on tavoitteellista asiakkaan ja terapeutin välistä vuorovaikutuksellista keskustelua ja siinä voi olla myös toiminnallisia menetelmiä käytössä.
Terapia voi kestää muutamasta käyntikerrasta useampaan vuoteen ja sen tavoitteena on aina asiakaslähtöinen työskentely.
Terapiassa pyritään etsimään niitä asioita ja ratkaisuja, jotka sinä näet elämäsi kannalta merkittävinä. Koska kyse on sinun ainutlaatuisesta elämästäsi ja kokemuksistasi, on myös työ ja muutos, jonka teet elämäsi eteen, sinun käytävä itse läpi. Tässä psykoterapia on parhaimmillaan apuna ja tukena.
Ratkaisukeskeinen psykoterapia
Ratkaisukeskeinen ajattelu- ja työtapa on maanläheinen ja myönteinen tapa kohdata erilaisia inhimillisen elämän haasteita sekä pulmatilanteita. Ratkaisukeskeinen terapia on asiakasta kunnioittava ja lämmin lähestymistapa terapiatyöhön.
Ratkaisukeskeinen psykoterapia on tulevaisuuteen suuntautunut ja voimavaroihin keskittyvä psykoterapian muoto. Pulmia ratkaistaan suuntautumalla vaikeuksista kohti toiveita ja tulevaisuutta. Ongelmia pyritään ratkomaan asiakkaan kanssa yhteistyössä etsimällä uusia ratkaisuja.
Terapiassa pyritään hyödyntämään asiakkaan omia ideoita, toiveita, vahvuuksia ja taitoja. Tarkasteltaviin asioihin etsitään myönteisiä näkökulmia ja asiakasta autetaan kokeilemaan uusia, luovia keinoja edetä elämässään toivomaansa suuntaan. Hoidon pituus vaihtelee asiakkaan tilanteen ja tarpeen mukaan.
Ratkaisukeskeinen terapia voi olla lyhempää tai pidempi kestoista, tiiviimpää tai väljempää. Terapia toteutetaan aina yksilöllisesti asiakkaan tarpeet ja tilanteet huomioiden.
Kognitiivinen lyhytpsykoterapia
Kognitiivisissa terapioissa keskeisiä työskentelyn kohteita ovat oireita tai haittaa tuottavat ajatukset ja uskomukset ja niihin liittyvät tunteet. Kognitiivisen psykoterapian perusajatuksena on, että ajatukset ja tunteet liittyvät toisiinsa, ja että muokkaamalla ajatuksia joustavampaan suuntaan saadaan aikaan muutosta myös tunteissa ja käyttäytymisessä.
Terapiassa voidaan kokeilla ja harjoitella uudenlaisia käyttäytymis- ja toimintatapoja. Kognitiivisessa psykoterapiassa voidaankin hyödyntää erilaisia käyttäytymisterapian työtapoja